Полярна сова - красивий птах

Місця проживання

Полярна сова належить до роду пугачів совоподібних загону. Це дуже великий птах, територія її проживання поширюється на Північну Америку, острови Льодовитого океану. Найчастіше зустрічається полярна сова в тундрі. Можна побачити її в Гренландії, на Північній Землі і на Новій Землі. Її часто помічають на острові Врангеля і Новосибірських островах.



Полярна совазовнішність сови

Полярна сова характеризується досить великим тілом. У самців довжина тіла складає близько шістдесяти п`яти сантиметрів, самки ще більшими. Вага самців становить приблизно два-два з половиною кілограми, а самки можуть важити до трьох кілограм. Розмах крил приблизно сто шістдесят п`ять сантиметрів. У птиці красива кругла голова і яскраві очі жовтого кольори. Вуха невеликі, їх майже не видно. Дзьоб сови чорний. При цьому він практично повністю прикритий пір`ям. Помітити можна лише його кінчик. Кігті чорні. Полярна сова носить пір`я білого кольору з бурими кінчиками. Самці, як правило, світліше самок. Народжуються пташенята вже укутаними в ніжний білий пух, потім він змінює забарвлення на темно-коричневий. Линька у птиці трапляється в кінці осені і початку липня. Полярна сова в останніх числах листопада надягає на себе новий зимовий наряд.




Розмноження білих полярних сов

Шлюбний сезон цієї сови проходить в період з березня по квітень. Для свого майбутньогоПолярна сова в Тундрі потомства самка обов`язково готує гніздо. Як правило, для цього вона намагається вибрати піднесені місця. Найбільш часто вибір зупиняється на пагорбах. Біла сова (Полярна) робить в землі незначне поглиблення, вистилає його пухом і сухим листям. Відкладати яйця самка починає тільки з середини травня і висиджує їх майже рівно місяць. Перший маленький совеня вилуплюється з яйця приблизно в кінці червня. Папа-самець повністю бере на себе турботу про корм. У ситні роки пташенят може бути до сімнадцяти штук. Останні яйця не рідко гріють вже підросли вилупилися пташенята. У два рази менше налічується пташенят в голодні роки. Якщо зовсім погано справу з їжею, то виводка може зовсім не бути. Як правило, совята швидко освоюються в своєму гнізді і незабаром починають з нього вилазити, бродити навколо. Уже через півтора місяця вони піднімаються високо в повітря. Статеве дозрівання у полярній сови настає у віці один рік.

Харчування і поведінку

Полярна сова дуже тяжіє до відкритих широких просторах. Їй до вподоби будь-якаБіла сова полярна висока рослинність. Це пов`язано зі способом полювання. Полюють ці птахи, як правило, тільки з землі. Сова влаштовується завжди на піднесеному місці, оглядає околиці, ретельно виглядає здобич, а виявивши гризуна, швидко підлітає до нього і міцно вцепляется в свою жертву гострими кігтями. Невелику живність сова проковтує цілком. Видобуток великих розмірів вона роздирає на частини і повільно поїдає. Полярна сова в день з`їдає, як правило, не менше чотирьох гризунів. Крім них харчуванням їй служать горностаї, зайці, їжаки, куріпки та качки. Їсть також рибу, і падлом не гребує. Поблизу гнізда птах не полює. Цим користуються чайки. Вони спеціально гніздяться недалеко від сови і відчувають себе в повній безпеці, адже хижа полярна сова дуже завбачливо. Вона починає відлякувати хижаків вже в кілометрі від свого гнізда.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » Полярна сова - красивий птах